timioldala
timioldala
menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
koktélok receptjei
 
koktélok receptjei2.
 
turmixok elkészítése
 
kávékülönlegességek
 
forró italok
 
puncsok
 
likőrök
 
letöltések
 
koktéltípusok

Aperitif:
Hagyományosan étkezés előtt fogyasztják étvágygerjesztő hatása
miatt. Az aperitif italok általában magas alkoholtartalmú vezető ízű
italok. Különféle aperitifalap-fajták vannak, ezek: borok, keserű-,
ánizsos ízhatásúak, borból készített aperitifek illetve kevert aperitifek.
Ezeket különféleképpen lehet felszolgálni.

Bólé:
Főként különféle párlatokat, csemegeborokat, gyümölcsöket és cukrot tartalmaz.
Az összetevőket egy nagy üveg edényben (bólésedény) összekeverik,
és pár óráig hűtőszekrényben érlelik. A szénsavas összetevőket pl. pezsgő, vagy
ásványvíz közvetlenül a felszolgálás előtt kell az italhoz adni. Puncsos vagy tumbler pohárban szolgálják fel.

 

Champagne Cocktail:
Azon koktélok gyűjtőneve, melyek főalkotóként peszgőt tartaznak. A pezsgőt szénsavas jellege miatt, általában az egyéb alkotó italok összekeverése után szokták a koktélhoz adni.

Cobbler:
Általában nyári hűsítőként fogyasztják, elsősorban hölgyek által kedvelt italfajta. Hosszú italok, egyenes, magas falú pohárban vagy tölcsérpohárban szolgálják fel. A pohárba először Tört jeget és friss gyümölcsöt tesznek, díszítik a poharat, végül felöntik az előírás szerinti alkoholtartalmú italokkal. A cobblerekhez általában alacsonyabb alkoholtartalmú italokat használnak, mint például likőrök, borok, pezsgő stb. A cobblereket főként cobbler-pohárban tálalják, kistányéron kiskanállal és szívószállal.

Collins:
Savanyú, fanyar ízhatású hosszúitalok, melyet magas, szélesedő pohárban, szívószállal tálalnak. Díszítéshez általában friss citrom- és narancskarikát használnak. Ezek az italok sok jeget tartalmaznak, valamint cukrot, citromlét, szódavizet és valamilyen rövid italt.

Cooler:
Enyhén édes, szomjoltó és frissítő hatású hosszúitalok. Elkészítésekor a röviditalt, a citromlevet és a törtjeget összerázzuk, majd hozzáöntik a szénsavas üdítőitalt, leggyakrabban gyömbért. Végül magas falú pohárban szívószállal, zöldcitrom- vagy narancshéjjal díszítve szolgálják fel.

Crusta:
Frissítő hosszúital, mely a nevét a szervírozás után kapta, ugyanis cukrozott szélű poharakban szolgálják fel szívószállal. Általában étkezés után vagy az esti órákban fogyasztják, főként a hölgyeknek szokták ajánlani. Ezeket az italokat úgy készítjük, hogy shakerben az előírás szerinti hozzávalókat jól összerázzuk. Alapanyagként leggyakrabban citrom- vagy narancslevet, illetve valamilyen alkoholtartalmú italt használunk fel.

Daisy:
Hosszúitalok sorába tartozó, kiadós ital. Édes ízhatású italfajta, ezért kimondottan női italnak számít. A nap bármely szakában fogyasztható. Daisy- vagy pezsgőspohárban, szívószállal és bárkanállal szolgálják fel.

Egg-nogg:
Tojásra épülő italkompozíció, amely az egész világon ismert és kedvelt italfajta. Többféle változata van, lehetnek alkoholmentesek és alkoholtartalmúak, illetve van hideg és meleg fajtája, ezért az év bármely időszakában fogyasztható. Mindig tartalmaznak tojást, cukrot és tejet. A meleg változat elkészítése fokozott figyelmet igényel. Erre a leggyakrabban használt módszer az, hogy a tejet két részletben adjuk hozzá az italhoz. Az első részét az ital rázásakor öntjük hozzá, a másik részével pedig már a pohárba elkészített italt öntjük fel. Ennek azaz előnye, hogy az ital sűrűségét így lehet szabályozni. Az elkészült italt azonnal kell felszolgálni nagy tumbler pohárban szívószállal és kiskanállal.

Fancy drink:
Azokat a kevert italokat, koktélokat nevezzük így melyek egyik itt felsorolt kategóriába sem sorolhatók. Általában egy-egy személyhez köthetők, ezek a koktélok nem rögzített szabályok szerint készülnek, ezért adott név alatt a világ különböző pontján sokszor más-más italt kapunk.

Fix:
Magas alkoholtartalmú hosszúitalok, ezért főként férfiaknak ajánlják. Aperitifként étkezés előtt szokás fogyasztani. Az összetétele általában zúzott jég, cukor, citrom és legalább kétféle alkohol, így savanykás ízhatásúak. Tumbler pohárban kiskanállal és szívószállal szolgálják fel.

Fizz:
Amerikai eredetű, igen kedvelt hosszúitalok. Alapjuk gyümölcslevek, főként citromlé, szóda, alkohol és cukor. Nagyon kellemes hűsítő, szomjoltó ital. A fixek családjába tartoznak a silverek, melyek tojássárgáját tartalmaznak. Az egész tojást tartalmazókat Royal Fizznek hívják, a tejszínnel keverteket pedig Cream Fizznek. Legismertebb fizz fajták: gin fizz, brandy fizz, whisky fizz és vodka fizz. Ez az italfajta a nap bármely szakaszában fogyasztható nőknek és férfiaknak egyaránt, melyet főként tumbler pohárban, szívószállal szolgálnak fel.

Flip:
Magas alkoholtartalmú édes italok, melyek sűrű, tömör italok, ezért étkezés előtt nem ajánlottak. Főként tojássárgáját, cukrot és szeszes italt tartalmaznak, melyet shakerben készítenek el különös gonddal. A flipeknek négy fő változata ismert: hideg, meleg, alkoholos és alkoholmentes. Ezeket az italokat csak kevés jéggel lehet elkészíteni, mert különben az italban könnyen elválhat a tojás a víztől. A flipeket flippohárban, esetleg pezsgőskehelyben tálalják szívószállal.

Forralt bor:
Gyakorlatilag bármilyen borfajtából készíthető, ez teljesen a fogyasztó ízlésétől függ. A legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen. Fűszerként általában citromlevet, porcukrot, szegfűszeget és fahéjat használnak. A bort a fűszerekkel forráspontig melegítik, de forrnia azonban nem szabad. A forralt bort grogos vagy forralt boros pohárban szolgálják fel.

Frappé:
Erősen lehűtve fogyasztják, főként nyáron. Elkészítéséhez lényegesen sok zúzott jeget használnak, ehhez hozzáadják a kívánt szeszes italt, gyümölcsöket, majd gyorsan elkeverik. Szívószállal, kiskanállal szolgálják fel. Több fajtája van: Tejfrappé (tej, fagylalt, likőr, tojás, gyümölcslé), Frappé glacial (fagylalt, likőr), Ice cream borfrappé (bor, gyümölcslé, fagylalt) és Ice cream frappé (fagylalt, tej, tejszín), amely a legkedveltebb.

Frozzen:
Nagyon erősen lehűtött ital, az elnevezés is csak erre a hűtött felszolgálási módra utal.

Glacé:
Lehűtött, főként nyáron fogyasztott hűsítő, melyet bármelyik szeszes italból el lehet készíteni. Tumbler pohárban zúzott jéggel szolgálják fel kiskanállal és szívószállal. Külön korsóban jéghideg vizet adnak az italhoz. A glacé tulajdonképpen egy felszolgálási forma és nem italelkészítési mód.

Grog:
Az év bármely szakában, de különösen télen fogyasztott forró ital. Főként rum, citromlé, cukor és forró víz keveréke. A grognak mindenféleképpen tartalmaznia kell rumot, de ezt helyettesítheti Arrak vagy whisky is.

Highball:
Főként nyári időben vagy party-k alkalmával fogyasztott szomjoltó hosszúital. Többnyire úgy készítik, hogy tumblerpohárba jégkockákat tesznek, erre ráöntenek valamilyen párlatot, majd szódavízzel vagy gyömbérsörrel hígítják. Az italt citromhéjspirállal díszítik, és szívószállal szolgálják fel.

Julep:
Frissítő hosszúital, mely főként az amerikaiak és az angolok kedvenc itala. Igen reprezentatív, látványos ital. Elkészítése igen munkaigényes. Általában tumblerpohában készítik, melyet törtjéggel 3 részig megtöltenek úgy, hogy közé cseresznyét és borsmentalevelet tesznek. Ezután felöntik az előírt italokkal, majd a tetejét gyümölcsökkel és borsmentalevéllel díszítik. A Julepeket szívószállal és kanállal szolgálják fel.

Knickebain:
Bármikor fogyasztható, erősítőként használt ital. Különleges pohárban készített ital, melynek szára is pohárként funkcionál. Elkészítésekor először likőrt öntenek a pohárba, majd óvatosan belehelyezik a tojássárgáját. Végül erre valamilyen párlatot öntenek vigyázva, hogy a különböző alkotóelemek össze ne fussanak.

Koktél:
A nap bármely szakában fogyasztható röviditalok. Koktélok készítésénél nagyon kell vigyázni az alapitalok adagolására, mert a legkisebb eltérés is nagyban befolyásolja az ízhatást. A koktélokat általában shakerben készítik, de készülhet keverőpohárban is, illetve közvetlenül a vendég poharában. A koktélok között megkülönböztetünk standard és fantázia koktélokat. A standard koktélok közismertek, és az egész világon ugyanolyan italokból, azonos keverési arányban készítik. A fantázia koktélok nem előírás szerint készülnek, általában valamely személy saját specialitása.

Oyster:
Ez az ital a "szakértők" szerint igen alkalmas a macskajaj megszüntetésére. Az Oyster általában tojássárgáját, olajat, ketchupot, paradicsomot, fűszereket és Worchester szószt tartalmaz.

Pousse-café:
Francia eredetű italkülönlegesség, melyet étkezés után, kávéhoz szolgálnak fel. Tulajdonképpen ez nem koktél, hanem különféle színű és fajsúlyú italok egymásra töltése kis, tulipán formájú poharakba. Elkészítése óvatosságot igényel: a legsűrűbb italt a pohár aljára öntik, majd egyre könnyebb fajsúlyú italokat öntünk rá egy kanál segítségével. Bármilyen italokból összeállítható. Felszolgáláskor szívószállal tálalják.

Puff:
Szomjúságoltó ital, melyet nők és férfiak egyaránt fogyasztanak. A puffok tej és szeszes italok keverékei, melyet shakerben ráznak össze jégkockával, majd tumblerpohárba öntenek. Ezt ezután szódával hígítják és szívószállal tálalják.

Puncs:
Eredetileg öt alapanyagból áll: cukor, citromlé, arak (rizspálinka), tea és víz. Később alapanyagok bővültek, és ma már főként rumból készítik. A puncsot általában melegen isszák, de van hideg változata is. A puncsot általában pohárban készítik el, de gyakran készítik nagyobb adagban a bólés edényhez hasonló puncstartóban.

Rickey:
Alacsony szesztartalmú, hosszúital. Főbb alkotóelemei citrom, cukorszirup, alkohol, jég és szóda. Gyakran díszítik citromhéjspirállal és általában kistányéron, kiskanállal szolgálják fel.

Sangaree:
Indiából származó frissítő jellegű hosszúital. Kétféle változata ismert, a hideg és a meleg sangaree. A valódi sangaree készítéséhez csak nagyon kevés, vagy egyáltalán nem szabad jeget használni. A sangaree mindig tartalmaz valamilyen alkoholt, cukrot, hideg vagy forró vizet és az összerázás után csipetnyi szerecsendió reszelékkel szórják meg.

Scaffa:
A Pousse-café-hoz hasonló ital, amely szirupból és többféle alkoholból áll. A legfontosabb különbség, hogy a scaffa-nál az egyes italrétegek között nincsenek olyan éles határok és kevesebb rétegből áll. Készítésükhöz főleg krémlikőröket és párlatot használnak. Általában kis koktélkehelyben vagy borospohárban, jég nélkül, szívószállal szolgálják fel.

Shrub:
Angol eredetű ital, igen hasonlít a grogokhoz és bólékhoz. Főként különféle párlatokat, csemegeborokat, gyümölcsöket és cukrot tartalmaz. Az összetevőket egy nagy bólésedényben összekeverik, és öt napig hűtőszekrényben érlelik. Tumbler pohárban szolgálják fel, szódával felöntve.

Sling:
Európában nem túlzottan ismert puncsszerű hosszúital. Kétféle formában készülhet, hideg és meleg változatban. Főbb alkotói a párlatok közül: a brandy, a gin, a whisky és a rum, ezenkívül fontos alapanyaga még a cukor, a citromlé és a víz.

Smash:
Igen hasonló a julepekhez, hiszen jellegzetes ízét szintén a mentalevél adja. Üdítő hatású, főleg nyáron fogyasztott hosszúital. A legfőbb különbség, hogy a smash-t shakerben készítik el. Nagy boros vagy limonádés pohárban szolgálják fel kiskanállal és szívószállal.

Sour:
Savanykás ízhatású hosszúital. Igen hasonló a fizzek-hez, de kevesebb szódát tartalmaz, így töményebb. Shakerben készítik el, gyakran szűrés nélkül öntik kisebb tumbler pohárba. Főként vékony citrom- vagy narancskarikával és cseresznyeszemmel díszítik.

Sorbet:
Frissítő hatású ital, mely főként fagylaltot, gyümölcsleveket vagy borokat tartalmaz. Ismert alkoholos és alkoholmentes változata is. Kiskanállal és szívószállal szolgálják fel.

Sundae:
Coupekhoz hasonló ital, csak egy kicsit folyékonyabb. Főként fagylaltot, szörpöket és ízesítésként 1-2 csepp likőrt tartalmaz. Tejszínhabbal díszítik és kiskanállal, cobbler pohárban szolgálják fel.

Swizzle:
Trópusokról származó hosszúital, amely zúzott jeget, citromlevet, cukorszirupot, rumot és pár csepp Bittert tartalmaz. Ezeket az összetevőket alaposan összekeverik és tumbler pohárban, szívószállal szolgálják fel.

Szódák:
Frissítő hosszúital, melynek elnevezése az italba engedett szódavízből származik. Ezek az italok tulajdonképpen egyféle alkoholtartalmú italból (gin, whisky, vermut, rum, �) és szódából állnak, de tartalmaznak még jeget és citrom- vagy narancshéj permetet.

Toddy:
Igen hasonló a slingekhez, csak alkoholban gazdagabb, azaz feltöltéséhez nem használnak fel annyi folyadékot. A toddy-knak ugyanúgy létezik hideg és meleg változata is. A hideg toddy-kat kis tumblerekben kínálják és főként a trópusi országokban kedvelt, míg a meleg változatát puncsos vagy grogos poharakban szolgálják fel és Európa északi részén kedvelik a leginkább.

Twist:
Rövidital, melyet gyümölcsszörpből, gyümölcsléből, édes likőrből és valamely szeszes italból készítenek citromhéjaromával ízesítve. A különféle italokat keverőpohárban keverik össze és pezsgőskehelybe szűrik. Szívószállal szolgálják fel.

Zoom:
Mézzel készített italkülönlegesség, melyet leginkább a délutáni órákban fogyasztanak. Tejszínből, mézből, tojásból és valamilyen alkoholból áll. Többnyire shakerben, erősen összerázva készítik, majd nagy koktél pohárba szűrik.

 
óra
 
naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
számláló
Indulás: 2007-03-15
 
Thanks!!!
 
tegyél a kedvencekhez
Rakj be a kedvencekhez!:)
 
???
hány éves vagy?

10 alatt
10-14 éves
15-20 éves
20 fölött
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
szavazz!
milyen az oldal?

nagyon szupi!
elmegy
hát...
a legrosszabb oldal
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
vicces...
 
csajoknak
 
Ne lopj!
 
chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
zene
 

A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!